Prieš gerdami iš pažiūros gaivių sulčių pakelį karštą vasaros dieną, meskite akį į jų turinį. Jei cukraus daugiau nei 2 šaukšteliai 100 ml, meskite jas šalin. O kada ir kas pirmą kartą sugalvojo iš vaisių ir daržovių išspausti sultis?
Praėjusį kartą pasakojau apie kavos išsinešti evoliuciją nuo paprasčiausio vienkartinio puodelio išradimo iki smegenis plaunančios rinkodaros. Šiandien panagrinėsiu mano galva naują gastronominės mados ir įsisiautėjusio sveikuoliško gyvenimo būdo labai svarbią detalę – sultis.
Įvairios vaisių, daržovių, šaknų ir lapų sultys plačiai vartoti pradėtos, kai buvo išrastas pasterizacijos metodas. Pirmiausiai jis pradėtas naudoti pasterizuojant pieną XIX amžiaus pabaigoje, o sultims konservuoti pritaikytas vėliau. O iki tol sulčių irgi buvo, tik paprastai tariant, jas raugindavo. Norint natūralios kilmės gėrimus išlaikyti ilgai, reikdavo juos fermentuoti, todėl vynas atsirado anksčiau nei vynuogių sultys.
Taigi labiau civilizuotuose kraštuose, kur industrinė gamyba ėjo sparčiu žingsniu, komerciškai sultys buvo gaminamos ir pardavinėjamos nuo XX amžiaus.
Kaip visada svarbu panagrinėti kodėl dalykai yra būtent taip pavadinti kaip yra pavadinti. Įdomu tai, kad žodžio „sultys“ etimologija turi ir lietuviškų šaknų. Pirmiausiai jis ateina iš senosios Prancūzijos, maždaug 1300 metų, kur buvo vartojamas žodis žus (jouis), skirtas apibūdinti skirtį gautą vandenyje verdant žoleles, o prancūziškasis žus atkeliavo iš lotyniško „ius“, slavų bažnyčia tą patį skystį vadino „jucha“, lietuviai sakydavo „jūšė“ ir pirmiausiai taip vadindavo žuvienę. O pirmą kartą skystoji vaisių ir daržovių dalis pavadinta sultimis XIV amžiuje.
Po Antrojo pasaulinio karo, kaip ir daugelį kitų maisto pramonės produktų, sultis amerikiečiai sukomercino iki negalėjimo. Pirmiausiai apelsinų sultys tapo kiekvienos reklamose rodomos laimingos amerikietiškos šeimos dienos pradžios akcentu. Sumuštinis su sūriu ir sultys. Būtina kaip mokykloje išmoktas du kart du. Žinoma, pramonė privalėjo iš to pasipelnyti ir sultis, kurios skambėjo kaip labai sveikas ir naudingas organizmui produktas, kabutėse „pagardino“ cukrumi. Taip tapo pigiau gaminti, galėjai gerokai praskiesti tyras sultis, nudažyti jas reikiama spalva ir net jei labai labai saldu, sakyti, kad tai sveikiausias gėrimas kokį tik galite gauti.
Kad jūs žinotumėte kaip žaviuosi tuo pokarinio laikotarpio maisto pramonės gigantų gebėjimu iš musės pagaminti dramblį. Ko tik jie neprigalvodavo. Deja, viskas kas tuomet atrodė gerai, šiandien jau pakenkė arba kenkia sveikatai. Tas pats ir su sultimis.
Gera žinoti, kad gydytojai vis dažniau rekomenduoja negerti parduotuvėse siūlomų sulčių, o spausti savas arba dar geriau – tiesiog valgyti šviežią vaisių.
Paprasta palyginti namuose spaustų apelsinų sulčių 100 ml yra iki pusės šaukštelio cukraus, o parduotuvėje – net 2 šaukšteliai cukraus.
Komentarai
Bendravimo taisyklės